dinsdag 22 februari 2011

Hondachtigen (Canidae)

De familie hondachtigen (Canidae) omvat circa 35 soorten, waaronder de vossen, wolven en jakhalzen. Er leven vijf soorten in het wild in Europa: de gewone jakhals, wolf, vos, poolvos en wasbeerhond. De laatste soort is een exoot.

Hondachtigen zijn aangepast aan het jagen van prooidieren op open grasvlakten door middel van de achtervolging. De meeste leden van de familie hebben lange poten, vijf tenen aan de voorpoten en vier tenen aan de achterpoten. De klauwen zijn niet intrekbaar zoals bij katachtigen (Felidae). De staart is lang en bedekt met haar. Veel hondachtigen kunnen grote afstanden afleggen.

Meestal krijgen hondachtigen maar één worp per jaar. Beide ouders zorgen meestal voor de jongen. De meeste soorten kunnen zich goed aanpassen aan omstandigheden en zijn opportunisten. Ze hebben een goed ontwikkelde reukzin.
(bron: wikipdia.org)

Onlangs ben ik begonnen aan de dvd box "Life of Mammals" van Sir David Attenborough, een van mijn helden. In de aflevering "Meateaters" komen prachtige beelden voorbij van verschillende soorten honden, en een spectaculaire wolvenjacht. Zo zijn er veel meer hond achtigen dan ik had gedacht. Het wierp weer eens een ander licht op mijn eigen Canis Podencis;
Wat bijvoorbeeld te denken van de Zeldzame Boshond:De FennekDe afrikaanse wilde hondDe Jakhals


Canis podencis ibicenis "Puka"

Geen opmerkingen:

Een reactie posten